Najčešća pitanja

HEAD

All on 4 koncept

Terapija bezubih vilica je najzahtevniji terapijski izazov stomatologa, kako nekada tako i sada. Totalne proteze nikada nisu zadovoljile želje ni pacijenata ni lekara. Pojava titanijumskih zubnih implantata je donela revoluciju u stomatologiji i omogućila pacijentima bez zuba i sa terminalnim stadijumom parodontopatije, po prvi put fiksnu protetsku nadoknadu, koju neće morati noću da drže u čaši.

Međutim, sama pojava implantata nije bila dovoljna da omogući savršen terapijski ishod za svakog pacijenta. Stomatolozi nisu imali dovoljno naučnih činjenica kako bi tačno odredili broj potrebnih implantata za rekonstrukciju bezube vilice, pa su, na osnovu iskustva sa zubima arbitrarno određivali koji je to broj. Počelo se sa šest, pa sedam, osam, pet… U jednom trenutku je grupa autora predložila da se svaki izgubljeni zub zameni implantom, pa su ugrađivali po 12, čak i 14 implantata u jednu vilicu ali su rezultati bili izuzetno loši.

Pre više od dvadeset godina, Paulo Malo je, zajedno sa Nobel kompanijom, usavršio koncept All on 4. Taj koncept podrazumeva ugradnju 4 implantata u jednu vilicu i to tako da se maksimalno iskoristi preostala kost pacijenta. Nije dovoljno da se tek tako postave 4 implanta, bitna je statika i strategija.

Ključni prinicipi All on 4 terapije bezubih vilica su:

  • Dva zadnja implantata se postavljaju pod uglom tako da njihov protetski deo, gde se šrafi abutment, bude postavljen što posteriornije, negde u poziciji prvog molara ili drugog premolara, a vrh implanta bude usidren u čvrsti deo gornje vilice koji je je u blizini nosa. Tako postavljen implant, pod uglom od oko 45 stepeni, ostvaruje odličnu vezu sa kosti, dugačak je i ne kompromituju prirodnu šupljinu gornje vilice, odnosno maksilarni sinus. Tako All on 4 koncept izbegava komplikovane sinus lift procedure.
  • Dva prednja implantata se postavljaju vertikalno u regiji sekutića, tako da se njihov vrh obavezno usidri u kompaktnu, čvrstu kost poda nosne šupljine. To je ključni momenat koji obezbeđuje stabilnu poziciju tih implantata i omogućava bezbedno nošenje protetske nadoknade. U teškim situacijema, gde ima pojava cista u vilici ili je izuzetno tanka kost, i ti prednji implantati se mogu postaviti pod uglom i tada se ta modifikacija All on 4 koncepta naziva „M tehnika“, zato što su sva 4 implanta pod uglom i obrazuju slovo M.
  • Obavezna izrada fiksne privremene nadoknade. Izuzetno je važno da se što pre izradi privremena nadoknada i fiksira šrafovima na postavljene implante i omogući pacijentu da žvaće mekšu hranu. Zabranjuje se žvakanje čvrste hrane koja može da izazove prelom privremenih zuba a time ugrozi zdravlje implantata.
  • I privremena i konačna nadokanda se fiksira šrafom na implante, nikako se ne sme cementirati. Izuzetno je važno da se All on 4 protetska nadoknada može odšrafiti po potrebi, korigovati, očistiti, zameniti… Preporuka je da se odšrafe radi čišćenja dvaput godišnje, a šrafovi koji je pričvršćuju zamene na svake dve godine, da ne bi došlo do njihovog oštećenja (To su mali šrafovi koji fiksiraju protetsku nadoknadu na implante).

All on 4 koncept se pokazao uspešnim već dve decenije sa impozantnim procentom preživljavanja implantata od oko 98% što potvrđuju mnoge kliničke studije, pa to više nije mišljenje, već naučna činjenica. Nijedan drugi koncept ne nudi ono što nudi All on 4: Savršen estetski rezultat, minimalan rizik od komplikacija, stabilan rezultat na duži vremenski period i minimalan ekonomski angažman u poređenju sa konceptima većeg broja implantata.

Veniri ili fasete: transformacija osmeha

Veniri su savremeno rešenje u estetskoj stomatologiji koje je steklo ogromnu popularnost poslednjih godina. Ove tanke, prilagođene fasete su dizajnirane da pokriju prednju površinu zuba, nudeći transformativno rešenje za različite dentalne nesavršenosti. Keramički veniri su poznati po svojoj izuzetnoj izdržljivosti i prirodnom izgledu. U ovom članku ćemo istražiti prednosti zubnih faseta, njihove indikacije i materijale koji se koriste u njihovoj izradi.

Prednosti venira:

* Estetsko poboljšanje: fasete se prvenstveno koriste u estetske svrhe. Mogu efikasno da reše mnoštvo stomatoloških problema, kao što su obojeni, obezbojeni ili nepravilno postavljeni zubi, mogu da promene oblik i dužinu zuba, pružajući značajno poboljšan izgled.
* Minimalna preparacija zuba ili nekada i bez preparacije u zavisnosti od početnog stanja i željenog rezultata. Za razliku od nekih drugih stomatoloških nadoknada, fasete zahtevaju minimalnu promenu prirodne strukture zuba. To znači da se manje uklanja gleđ, čime se čuva opšte zdravlje i integritet zuba.
* Prirodni izgled: Fasete se izrađuju po meri da odgovaraju boji, obliku i veličini vaših prirodnih zuba. Ovo osigurava da se neprimetno stapaju sa vašim postojećim zubima, stvarajući prirodan i harmoničan osmeh.
* Otpornost na mrlje: veniri se obično prave od materijala koji su veoma otporni na mrlje, kao što je keramika. To znači da će vaš novi poboljšani osmeh ostati u istoj boji u godinama koje dolaze.
* Trajnost: Zubne fasete su poznate po svojoj izdržljivosti. Kada se pravilno neguju, mogu trajati deceniju ili više, što ih čini dugoročnim ulaganjem u izgled vašeg osmeha.

Zubne fasete su svestrano rešenje za rešavanje različitih stomatoloških problema. Evo nekih uobičajenih indikacija za njihovu upotrebu:

* Promena boje zuba: Fasete mogu efikasno maskirati ozbiljne promene boje zuba koje ne reaguju na tradicionalne metode izbeljivanja zuba.
* Okrnjeni ili slomljeni zubi: Fasete mogu povratiti izgled zuba koji su bili okrnjeni ili slomljeni usled nezgoda ili traume zuba.
* Neusklađeni zubi: Iako nisu zamena za ortodontski tretman, fasete mogu poboljšati izgled blago neusklađenih zuba stvarajući iluziju ravnijeg osmeha.
* Praznine između zuba: Fasete mogu zatvoriti praznine ili razmake između zuba, stvarajući ujednačeniji i privlačniji osmeh.
* Zubi nepravilnog oblika: Zubi neobičnih oblika ili veličina mogu se transformisati u estetski ugodniji oblik uz pomoć faseta.

Pored keramičkih postoje i kompozitni veniri koji mogu biti izradjeni u ordinaciji direktno u ustima pacijenta ili u zubotehničkoj laboratoriji. Ova ekonomiičnija opcija venira može doneti značajna estetska poboljšanja, ali takodje ima i svoje nedostatke. Za razliku od keramičkih venira, njihov vek trajanja je kraći, podložniji su promeni boje, akumulaciji plaka i oštećenjima.

Veniri ili fasete su izuzetna stomatološka inovacija koja pojedincima pruža sredstva za postizanje lepog i samouverenog osmeha. Njihova svestranost, prirodan izgled i izdržljivost čine ih atraktivnom opcijom za rešavanje niza estetskih stomatoloških problema.

ŠTA SU INVISALIGN FOLIJE?

Ove folije su napredni sistem za ispravljanje zuba.
Napravila ih je američka kompanija Align. To su prozirne, skoro neprimetne folije koje sve češće predstavljaju zamenu za fiksni apart. Imaju mnogo prednosti u odnosu na fiksnu protezu i može se reći da predstavljaju sledeći korak u razvoju ortodoncije. Već sada se koriste širom sveta, ali se proizvode isključivo u Americi.

KOJA JE RAZLIKA U ODNOSU NA FIKSNI APARAT?
Najveća prednost Invisaligna je to što je neprimetan.
Ovo ga čini pravim izborom za odrasle, poslovne ljude koji žele da isprave svoj zagrizai bez nošenja fiksnog aparata sa vidljivim žicama. Invisalign terapijom do željenih rezultata dolazimo pre nego fiksnim aparatom.
Kontrole su retke, pa sam proces ne oduzima puno vremena. Folije se skidaju, što je posebno korisno prilikom jela i kada perete zube. Ipak, preporučeno vreme nošenja je 22h dnevno, da bi se smenjivale na 7 dana. Što se tiče efikasnosti, ove folije mogu da reše sve slučajeve od lakih do teških, kao što to rade i fiksni aparati. Starosna granica ne postoji, s tim što u starijem dobu Invisalign proces uglavnom podrazumeva preprotetsku pripremu.

Paketi invisalign folija

EXPRESS paket podrazumeva terapije minimalnih teskoba ili rastresitosti zubnog niza uz korišćenje do najviše 7 folija (uz dodatnih 7 folija uključenih u cenu ukoliko zatrebaju).

LITE paket podrazumeva terapije teskoba ili rastresitosti zubnog niza, estetske tretmane ili pripremu za neke protetske radove ili sanacije karijesa, korisšćenjem do 14 folija (uz dodatnih 14 folija uključenih u cenu ukoliko zatrebaju.

MODERATE paket podrazumeva terapije blagih AP nepravilnosti, blagih do srednjih teskoba i rastresitosti, vertikalnih nepravilnosti i pre-protetske pripreme, korišćenjem do 20 folija (uz dodatnih dva puta po 20 folija uključenih u cenu ukoliko zatrebaju).

COMPREHENSIVE paket ima široke indikacije u zavisnosti od dijagnoze.
Sa ovim paketom moguće je ispraviti veliki broj nepravilnosti bez dodatnih terapijskih procedura, sa neograničenim brojem folija.

COMPREHENSIVE FIRST paket je sličan paket kao Comprehensive ali za razliku od njega, koristiti se kod mladih pacijenata gde postoji određena nerazvijenost zubnih lukova, teskoba ili rastresitost ili kao faza određene terapije, takođe uz neograničen broj folija.

Bruksizam

Da li ste znali da čak 30% populacije pati od nekog oblika bruksizma?
Bruksizam je škrgutanje zubima, odnosno stiskanje vilicama i javlja se kako u budnom stanju, tako i tokom sna. Javlja se i kod dece i odraslih i podjednako u oba pola kod bruksizma u snu, s tim što se nešto češće javlja kod žena u budnom stanju.
Može da ima za posledicu bol u zglobovima, mišićima i u manjoj ili većoj meri, trošenje zuba.
Dešava se da pacijenti i ne znaju da pate od bruksizma i da se otkriva kasno kada već dođe do značajnog oštećenja zubnih tkiva, kada je terapija kompleksna i skupa.
Uzroci bruksizma su višestruki i to:
– centralni ili patofiziološki, što podrazumeva poremećaj u sistemu neurotransmitera
– psihosocijalni faktori, kao što je povećana osetljivost na stres ili postojanje depresije
– periferni faktori, kao posledica smetnje u okluziji zuba, mada je ovo dokazano da samo utiče na bruksizam kod dece.
Bruksizam se može dokazati polisomnografijom uz audio i video snimanje, ali i jednostavnim kliničkim pregledom kod stomatologa.
Najnovije studije su pokazale da u lečenju bruksizma nije preterano efikasna farmakološka terapija sa izuzetkom botulinskog toksina ali koji nosi sa sobom i neželjene efekte. Biofeedback terapija, takođe nije pokazala značajan uspeh i još zahteva dodatna istraživanja.
Najefikasniji oblik lečenja danas je i najjednostavniji i podrazumeva upotrebu okluzalnih aparata, odnosno splintova koje izrađuju stomatolozi. Mogu se nositi noću i danju.

Lečenje kanala korena zuba - Endodontska terapija

Endodontologija je nauka o onome šta je unutar zuba. Endodontska terapija podrazumeva lečenje kanala korena zuba.
Sam zub se sastoji od gleđi, dentina i cementa, a unutra se nalazi se mekano tkivo, koje se zove pulpa ili „živac” zuba. Osim nerva, pulpa sadrži i krvne i limfne sudove i vezivno tkivo, značajna je za ishranu zuba, za njegov rast i razvoj.
Pulpa ispunjava sam koren zuba i pruža se od krunice zuba ka vrhu korena, gde je u kontaktu s mekim tkivom koje se nalazi oko korena zuba.
Najčešći uzrok zapaljenja pulpe, tj. živca je duboki karijes koji potpuno razara dentin i pretvara ga u kašastu masu sa ogromnim količinama bakterija koje izazivaju pulpitise tj.zapaljenja pulpe. Čest uzrok može biti i trauma, udarac koji je nastao i godinama pre prvih simptoma i koji je doveo do prekida cirkulacije u pulpi, takvi zubi vremenom potamne, jer je došlo do takozvane nekroze pulpe.
Kada dođe do oboljenja ili povrede pulpe, neophodan je endodontski tretman – lečenje kanala korena zuba gde se pulpa mora izvaditi iz kanala korena zuba.
Rani znaci zapaljenja pulpe su povećana osetljivost na dejstvo hladnih napitaka, hrane, vazduha…najčešće kratki sevajući bolovi. Kako proces napreduje bolovi su spontani, nastaju naglo i spontano prolaze pa se posle nekog vremena ponovo javljaju. Sa daljim nastankom gnojnog zapaljenja bolovi su intenzivni pulsirajući, pojačavaju se na toplo, dok ih hladno umiruje i prelaskom u horizontalni položaj se intenziviraju.
Kod nezbrinutih ili neadekvatno zbrinutih slučajeva zapaljenja zubne pulpe, dolazi do prodora mikroorganizama u tkivo oko vrha korena zuba koji dovode do apeksnih parodontitisa ili “procesa” na vrhu korena zuba.
Endodontska terapija je manje ili više kompleksna procedura koja se sastoji iz više faza i najčešće podrazumeva više poseta.
Sama procedura podrazumeva najpre eliminaciju bola gde se pod dejstvom anestezije izvrši “vađenje” pulpe iz kanala, zatim se pristupa obradi samog kanala kako mehanički tako i medikamentozno raznim sredstvima za ispiranje kanala i pastama koje će delovati na prisutne bakterije.
Endodontski tretman “iglicama” zahteva preciznost u radu i podrazumeva obradu kanala bilo ručnim bilo mašinskim instrumentima uz obilno ispiranje kanala raznim irigansima kako bi se kanalni prostor očistio od bakterija.
Sve to se sprovodi uz upotrebu koferdam gume za izolaciju zuba, njime se sprečava kontakt zuba sa pljuvačkom, pacijent se štiti od neprijatnih sredstava za ispiranje zuba, obezbeđuje se suvo i sterilno radno polje prilikom stomatološke intervencije i štite meka tkiva i jezik.
Određivanje radne dužine i obrada kanala do samog vrha je od posebne važnosti, jer nedovoljno obrađeni, kratki kanali mogu biti uzročnici mnogih problema. Za određivanje radne duđine se koriste apeks lokatori.
Mašinska instrumentacija kanala podrazumeva primenu endo motora sa ugrađenim apeks lokatorom uz primenu najsavremenijih NiTi proširivača, jako savitljivih instrumenata pa je tretmanom moguće tretirati zube sa zakrivljenim i povijenim korenovima, jer ovi instrumenti lagano prate anatomiju kanala zbog svoje superelastičnosti.
Prednosti mašinske endodoncije:
• skraćuje se vreme obrade kanala
• udobnije i prijatnije za pacijenta
• smanjuje se postoperativna osetljivost
• postiže se bolje čišćenje i obeskličavanje kanala korena
• manje naporno za stomatologa, nego kada se radi sa ručnim instrumentima
• efikasna obrada zakrivljenih i povijenih kanala
U međuseansama zub se puni pastama koji deluju antimikrobno. U zavisnosti od situacije, medikacija se po potrebi ponavlja više puta.
Sa druge strane nekad se endodontski tretman može završiti u jednoj seansi.
Kada je u potpunosti obeskličen prostor, nema bolova, osetljivosti na perkusiju (kuckanje), nema fetora i sekrecije zub se može definitivno “napuniti”.
Definitivna opturacija (“punjenje”) kanala vrši se primenom silera (paste) i gutaperka štapića. Zub se privremeno zatvara, a pacijent upućuje na kontrolno snimanje zuba, sa ciljem provere kvaliteta punjenja.
Nakon par dana se pristupa definitivnom zbrinjavanju zuba bilo konzervativno plombama ili protetski nadogradnjom i krunicama što će zavisiti od inicijalnog oštećenja zuba.